Zasady prawidłowego żywienia

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
5 lutego 2016

Spożywanie prawidłowo zestawionych, a jednocześnie pełnowartościowych smacznych posiłków kształtuje nawyk racjonalnego odżywiania, który będzie kontynuowany również w późniejszym okresie życia.

Żywienie w domach rodzinnych dzieci i młodzieży często odbiega od zaleceń, dlatego jednostki systemu oświaty powinny być miejscem w którym dzieci i młodzież nauczą się, jak powinny się odżywiać.

Informacja o wynikach z nadzoru nad przestrzeganiem przepisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r. poz. 1256).

 

Kontrola realizacji ww. rozporządzenia, której głównym celem jest polityka wspierająca stosowanie zdrowej diety w szkole i ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości soli, cukru i tłuszczów.

 

W województwie śląskim w okresie od września do grudnia 2015 r. sprawdzono łącznie 872 obiekty (sklepiki + stołówki). Jedynie w 5 stwierdzono nieprawidłowości dotyczące m.in.:

- wprowadzania do obrotu środków spożywczych niezgodnych z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia tj.: słodycze, paluszki słone,

-  przekroczenia ilości cukru w produktach mlecznych,

-  zbyt małe ilości podawanych warzyw i owoców, nie zachowanie zasady stosowania jednej lub więcej porcji owoców każdego  dnia,

-  mało urozmaicone posiłki,

-  nieodpowiednia wartość kaloryczna posiłków (w stosunku do zaleceń IŻŻ).

 

 

Pliki do pobrania

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Piramida zdrowego żywienia 2016

    Piramida zdrowego żywienia 2016