Informacja dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
28 sierpnia 2019

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. nr 115, poz. 672), zmienionym przez  rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 02 lipca 2018 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2018 r. poz. 1281) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

UWAGA! WSSE w Katowicach nie wystawia atestów na grzyby

Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych.

Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać poradę w wymienionych poniżej Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych na terenie województwa śląskiego. W tabeli zaznaczono również placówki, w których można uzyskać atest na grzyby.

Lp.

PSSE

 

klasyfikator

TAK/NIE

grzyboznawca

TAK/NIE

telefon kontaktowy

1.

Bielsko-Biała

 

NIE

TAK

33 816 00 12 w. 62

2.

Bytom

 

NIE

TAK

32 397 66 41

 

3.

Chorzów

 

NIE

NIE

 

4.

Cieszyn

 

TAK

 

NIE

33 479 70 10

5.

Częstochowa

 

TAK

TAK

34 344 99 47

34 344 99-23

6.

Dąbrowa G.

 

TAK

NIE

32 267-36-57
wew. 17

7.

Gliwice

 

TAK

NIE

32 338 05 22

8.

Jaworzno

 

NIE

NIE

 

9.

Katowice

 

NIE

NIE

 

10.

Kłobuck

 

TAK

NIE

34 317 22 60

11.

Lubliniec

 

NIE

NIE

 

12.

Myszków

 

NIE

NIE

 

13.

Racibórz

 

NIE

TAK

51 788 60 48

32 459 41 43

14.

Ruda Śl.

 

NIE

NIE

 

15.

Rybnik

 

NIE

TAK

32 422 33 12

16.

Sosnowiec

 

NIE

NIE

 

17.

Tychy

 

NIE

NIE

 

18.

Wodzisław Śl.

 

NIE

TAK

32 456 38 10 11

wew. 15

19.

Zawiercie

 

TAK

 

NIE

32 672 12 10

wew. 3

20.

Żywiec

 

NIE

NIE

 

 

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby - zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 115, poz. 672):

1) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;

2) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull.;

3) czubajka kania - Macrolepiota procera (Scop.) Singer;

4) gąska zielonka (zielona) - Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;

5) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;

6) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull.) Gray;

7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;

8) koźlarz grabowy - Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;

9) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;

10) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;

11) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai;

12) łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy;

13) maślak pstry - Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;

14) maślak sitarz - Suillus bovinus (Pers.) Roussel;

15) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) Roussel;

16) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) Roussel;

17) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;

18) mleczaj późnojesienny (jodłowy) - Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;

19) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus (L.) Gray;

20) mleczaj smaczny - Lactarius volemus (Fr.) Fr.;

21) mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus Gröger;

22) opieńka miodowa - Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;

23) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;

24) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;

25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) - Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

26) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

27) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

28) pieczarka polna - Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

29) pieczarka miejska (szlachetna) - Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

30) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

31) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr.;

32) płachetka kołpakowata - Rozites caperatus (Pers.) P. Karst.;

33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) - Volvariella volvacea (Bull.) Singer;

34) podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kühner;

35) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;

36) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;

37) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vittad.;

38) trufla letnia - Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;

39) trufla zimowa - Tuber brumale Vittad.;

40) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;

41) twardziak (Shii-take) - Lentinus edodes (Berk.) Singer;

42) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolton) Fr.;

43) ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk.;

44) uszak gęstowłosy (grzyby mun) - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc.

Linki:

Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia https://grzybyjadalne.wordpress.com/

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie