Informacja dla osób zbierających grzyby w celach handlowych i na własny użytek

2 lipca 2015

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. nr 115, poz. 672) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

UWAGA! WSSE w Katowicach nie wystawia atestów na grzyby

Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych.

Osoby zbierające grzyby na własny użytek mogą uzyskać poradę w wymienionych poniżej Stacjach Sanitarno- Epidemiologicznych na terenie województwa śląskiego. W tabeli zaznaczono również placówki, w których można uzyskać atest na grzyby

PSSE/ WSSE

grzyboznawca

klasyfikator grzybów

Wydawanie atestów na grzyby

tel. kontaktowy

PSSE BIELSKO-BIAŁA

43-300 Bielsko-Biała

ul. Broniewskiego 21

             x 

 

 

(33) 816-00-12

PSSE BYTOM

41-902 Bytom
ul. Moniuszki 25

              x

 

              x

(32) 397-66-66

PSSE CIESZYN

43-400 Cieszyn
ul. Liburnia 2

 

              x

              x

(33) 479-70-10

PSSE CZĘSTOCHOWA

42-200 Częstochowa
ul. Jasnogórska 15 A

             x

               x

              x  

(34) 344-99-00

PSSE GLIWICE

44-100 Gliwice
ul. Banacha 4

 

             x 

 

(32) 338-05-00

PSSE KATOWICE

40-053 Katowice
ul. Barbary 17

              x

 

 

(32)253-24-60

PSSE KŁOBUCK

42-100 Kłobuck
ul. Staszica 28

 

            x

 

(34) 317-22-60

PSSE RACIBÓRZ

47-400 Racibórz
ul. Batorego 8

              x

 

              x  

(32) 415-28-93

PSSE RYBNIK

44-200 Rybnik
ul. Janiego 1

              x

 

             

(32) 422-33-12

PSSE WODZISŁAW ŚL.

44-300 Wodzisław Śląski

ul. Bogumińska 3

             

 

 

(32) 456-38-10

PSSE Żywiec

34-300 Żywiec
ul. Krasińskiego 3

               x

             

 

(33) 861-21-37

WSSE KATOWICE

40-957 Katowice
ul. Raciborska 39

              

 

 

(32) 351-23-00

 

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby - zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 115, poz. 672):

1) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;

2) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull.;

3) czubajka kania - Macrolepiota procera (Scop.) Singer;

4) gąska zielonka (zielona) - Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;

5) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;

6) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull.) Gray;

7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;

8) koźlarz grabowy - Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;

9) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;

10) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;

11) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai;

12) łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy;

13) maślak pstry - Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;

14) maślak sitarz - Suillus bovinus (Pers.) Roussel;

15) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) Roussel;

16) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) Roussel;

17) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;

18) mleczaj późnojesienny (jodłowy) - Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;

19) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus (L.) Gray;

20) mleczaj smaczny - Lactarius volemus (Fr.) Fr.;

21) mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus Gröger;

22) opieńka miodowa - Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;

23) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;

24) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;

25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) - Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

26) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

27) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

28) pieczarka polna - Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

29) pieczarka miejska (szlachetna) - Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

30) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

31) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr.;

32) płachetka kołpakowata - Rozites caperatus (Pers.) P. Karst.;

33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) - Volvariella volvacea (Bull.) Singer;

34) podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kühner;

35) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;

36) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;

37) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vittad.;

38) trufla letnia - Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;

39) trufla zimowa - Tuber brumale Vittad.;

40) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;

41) twardziak (Shii-take) - Lentinus edodes (Berk.) Singer;

42) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolton) Fr.;

43) ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk.;

44) uszak gęstowłosy (grzyby mun) - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc.

Linki:

Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia https://grzybyjadalne.wordpress.com/

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie