Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Kierownikiem Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku jest lek. wet. Józef Lipa.
tel. 32 351 23 25
e-mail: hzzipu-kier@wsse.katowice.pl

Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

  • ustalanie ogólnych kierunków postępowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • koordynowanie działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
  • prowadzenie bieżącego nadzoru sanitarnego w I instancji w podległych obiektach w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie śląskim;
  • szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych i materiałach do kontaktu z żywnością w ramach systemu RASFF;
  • szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach kosmetycznych w ramach systemu RAPEX;
  • kontrola sprawowania nadzoru przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne woj. śląskiego (kontrole kompleksowe, kontrole problemowe, audity);
  • nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej ;
  • sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa śląskiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
  • współpraca z innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
  • udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności;
  • prowadzenie postępowania administracyjnego w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących niewłaściwego działania ppis woj. śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

Dodatkowo w sezonie grzybowym pracownicy pomagają konsumentom w identyfikacji grzybów leśnych oraz prowadzą poradnictwo w tym zakresie. Ponadto przez cały rok oceniane są teoretycznie, jakościowo i ilościowo jadłospisy, przy uwzględnieniu zaleceń i norm opracowanych przez IŻŻ –wyłącznie pobierane w obiektach w ramach urzędowej kontroli żywności.

Artykuły

Przejdź do - Zasady prawidłowego żywienia
5 lutego 2016

Zasady prawidłowego żywienia

Spożywanie prawidłowo zestawionych, a jednocześnie pełnowartościowych smacznych posiłków kształtuje nawyk racjonalnego odżywiania, który będzie kontynuowany również w późniejszym okresie życia.

Żywienie w domach rodzinnych dzieci i młodzieży często odbiega od zaleceń, dlatego jednostki systemu oświaty powinny być miejscem w którym dzieci i młodzież nauczą się, jak powinny się odżywiać.

Czytaj więcej o: Zasady prawidłowego żywienia
Przejdź do - Nowe przepisy dotyczące sprzedaży w jednostkach oświaty środków spożywczych przeznaczonych dla dzieci i młodzieży
24 kwietnia 2015

Niższe normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)

Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że od 1 września 2014 r. obowiązują niższe normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w wędzonych produktach mięsnych i produktach rybołówstwa, określonych w przepisach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).

Czytaj więcej o: Niższe normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)